[vc_row][vc_column][rev_slider_vc alias=”privacy”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1496318777967{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Privacyrecht?!” font_container=”tag:h1|text_align:center|color:%23b90023″ google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_empty_space][vc_column_text]Persoonsgegevens zijn veel geld waard en leveren veel bruikbare data op. Het verzamelen en analyseren van persoonsgegevens is voor veel bedrijven dan ook een belangrijke bedrijfsactiviteit geworden. Omdat bij de verwerking van persoonsgegevens het recht op privacy van betrokken personen in gevaar kan komen, stelt wetgeving steeds meer en hogere eisen aan het verwerken daarvan. Met de komst van de algemene verordening gegevensverwerking van de EU komen er in 2018 weer aan aantal strengere eisen bij en is de hoogte van boetes die opgelegd kunnen worden weer flink verhoogd.

Bent u al voorbereid om deze komenden regelgeving? Of misschien wel belangrijker, bent u zich bewust van persoonsgegevens in uw organisatie en heeft u daarvoor adequate maatregelen genomen. Weet u hoe u moet handelen bij een datalek?

Lees verder voor wat wij voor u kunnen betekenen, of bel gerust om met een van ons een kop koffie te drinken. We vertellen graag wat onze meerwaarde voor uw onderneming kan zijn.[/vc_column_text][vc_btn title=”Neem vrijblijvend contact op!” style=”custom” custom_background=”#b90023″ custom_text=”#f5f5f5″ align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-phone” add_icon=”true” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.heijinkenmeure.nl%2Fneem-ontact-op%2F|||”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1496316066459{background-color: #828282 !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Maximale boete bij ovettreding privacywetgeving:” font_container=”tag:h4|text_align:left|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_empty_space][st_counter style=”icon” icon_position=”left” icon=”fa fa-tint” color=”#b90023″ number=”20000000″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Gemelde datalekken in 2016:” font_container=”tag:h4|text_align:left|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_empty_space][st_counter style=”icon” icon_position=”left” icon=”fa fa-times-circle” color=”#b90023″ number=”5693″][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1496315687525{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1496397619459{border-right-width: 2px !important;border-right-color: #f5f5f5 !important;border-right-style: solid !important;}”][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Bent u voorbereid de nieuwe Privacyverordening (AVG)?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23b90023″ google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_custom_heading text=”Lees hier hoe u zich in 10 stappen kunt voorbereiden.” font_container=”tag:h4|text_align:center|color:%23000000″ google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_empty_space][vc_row_inner css=”.vc_custom_1496399596891{background-color: #f5f5f5 !important;}”][vc_column_inner width=”1/2″][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-eye” title=”1. Bewustwording”]Begin op tijd met de implementatie van de nieuwe privacyregels[/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-key” title=”2. Rechten van betrokkenen”]Zorg ervoor dat mensen hun privacy goed kunnen uitoefenen[/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-exchange” title=”3. Overzicht verwerkingen”]Breng uw gegevensverwerking in kaart.[/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-compass” title=”4. Privacy impact assesment (PIA)”]Beoordeel of u straks PIA’s moet uitvoeren en hoe u dit dan aanpakt.[/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-lightbulb-o” title=”5. Privacy by design & privacy by default”]Houd al aan de tekentafel rekening met privacy.[/st_icon_box][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-graduation-cap” title=”6. Functionaris voor de gegevensbescherming”]Stel, als dat moet, tijdig een FG (interne toezichthouder) aan.[/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-unlock-alt” title=”7. Meldplicht datalekken”]Evalueer uw procedure voor het registreren en melden van datalekken.[/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-pencil-square-o” title=”8. Bewerkersovereenkomsten”]Beoordeel of de contracten met uw bewerkers voldoen aan de AVG.[/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-flag” title=”9. Leidende toezichthouder”]In meerdere EU-lidstaten actief? Bepaald onder welke toezichthouder u valt.[/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-check” title=”10. Toestemming”]Evalueer hoe u van mensen toestemming vraagt, krijgt en registreert.[/st_icon_box][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1496315701438{background-color: #f5f5f5 !important;}”][vc_column][vc_empty_space][vc_cta h2=”Meer weten over hoe u zich kunt voorbereiden op de AVG?” h4=”Lees hier het uitgebreide stappenplan” txt_align=”center” style=”custom” add_button=”right” btn_title=”Lees het uitgebreide stappenplan” btn_style=”custom” btn_custom_background=”#ffffff” btn_custom_text=”#020202″ custom_background=”#b90023″ custom_text=”#f5f5f5″ btn_link=”url:http%3A%2F%2Fwww.heijinkenmeure.nl%2Falgemene-verordening-gegevensbescherming-voorbereiding-10-stappen%2F|||”][/vc_cta][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1496412928594{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space][st_teams columns=”1″ category=”47″ number=”1″][st_teams columns=”1″ category=”46″ number=”1″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Wat kunnen wij voor u betekenen?” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%23b90023″ google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_empty_space][vc_row_inner][vc_column_inner][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-check” title=”Het inventariseren van uw privacyrisico’s”][/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-check” title=”Het adviseren over persoonsgegevens”][/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-check” title=”Opstellen en beoordelen van bewerkersovereenkomsten”][/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-check” title=”Direct vrijblijvend contact”][/st_icon_box][st_icon_box style=”2″ icon_fontawesome=”fa fa-check” title=”Deskundigheid op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, e-commerce en ICT-recht”][/st_icon_box][vc_btn title=”Neem vrijblijvend contact op!” style=”custom” custom_background=”#b90023″ custom_text=”#f5f5f5″ align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-phone” add_icon=”true” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.heijinkenmeure.nl%2Fneem-ontact-op%2F|||”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1496412954047{background-color: #f5f5f5 !important;}”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Veel gestelde vragen (FAQ)” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23b90023″ google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_custom_heading text=”Vind hier snel het antwoord op uw vraag.” font_container=”tag:h4|text_align:center|color:%23000000″ google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_empty_space][vc_toggle title=”Wanneer is er sprake van verwerking van Persoonsgegevens?” style=”rounded” el_id=”1496389352019-70580f5a-7adc”]

De wet omschrijft verwerking van persoonsgegevens als volgt:

Elke handeling of elk geheel van handelingen met betrekking tot persoonsgegevens, waaronder in ieder geval het verzamelen, vastleggen, ordenen, bewaren, bijwerken, wijzigen, opvragen, raadplegen, gebruiken, verstrekken door middel van doorzending, verspreiding of enige andere vorm van terbeschikkingstelling, samenbrengen, met elkaar in verband brengen, alsmede het afschermen, uitwissen of vernietigen van gegevens

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Heb ik een bewerkersovereenkomst nodig?” style=”rounded” el_id=”1496315093840-a140ba5b-d8f0″]

Als u persoonsgegevens verwerkt, is de privacywetgeving op u van toepassing. De verwerking van persoonsgegevens wordt vaak uitbesteed aan derden zoals hostingsproviders, callcenters en cloud-aanbieders. Deze partijen worden in de privacywetgeving aangeduid als Bewerker en de opdrachtgever als Verantwoordelijke.

Als u de verwerking van persoonsgegevens uitbesteed, blijft u  echter verantwoordelijk voor de beveiliging van de persoonsgegevens bij de bewerker. U bent daarom verplicht afspraken te maken met de bewerker over de beveiligingsmaatregelen, die schriftelijk in een bewerkersovereenkomst moeten worden vastgelegd.

Meer weten over de bewerkersovereenkomst? Lees hier verder: http://www.heijinkenmeure.nl/de-bewerkersovereenkomst-een-checklist/

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Wanneer is er sprake van een datalek?” style=”rounded” el_id=”1496389351091-476fed63-3c71″]

De wet omschrijft een datalek als: “een inbreuk op de beveiliging, bedoeld in artikel 13, die leidt tot de aanzienlijke kans op ernstige nadelige gevolgen dan wel ernstige nadelig gevolgen heeft voor de bescherming van persoonsgegevens.

Het genoemde artikel 13 van de Wbp verplicht de verantwoordelijke om passende technische en organisatorische maatregelen te nemen om de persoonsgegevens te beschermen tegen verlies of onrechtmatige verwerking. Verlies houdt in dat de gegevens verloren zijn gegaan. Van onrechtmatige verwerking is sprake als een onbevoegde de persoonsgegevens aanpast, er van kennis neemt of deze verstrekt. Enkele voorbeelden van een datalek zijn:

  • Een kwijtgeraakte USB-stick;
  • Een gestolen laptop;
  • Een inbraak door een hacker;
  • Een malware-besmetting (bijv. cryptoware);
  • Een calamiteit zoals een brand in een datacentrum.

Bij een malware-besmetting is de kans groot dat gegevens worden weggesluisd naar een server, waarvan de malware afkomstig is. Bij cryptoware kunnen de gegevens worden aangetast, zodat ook dan sprake is van een datalek, in de vorm van verlies van data. Als er door een calamiteit persoonsgegevens verloren gaan of worden aangetast, moet u er dus van uitgaan dat er sprake is van een datalek. Het begrip datalek heeft dus een brede strekking. Kunnen verloren gegane gegevens weer worden hersteld (bijv. door een back-up), en/of kan worden uitgesloten dat de gelekte gegevens onrechtmatig zijn verwerkt (bijv. door log-files), dan is er geen sprake van een datalek.

Lees hier meer over de meldplicht datalekken.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Moet ik een datalek melden bij de Authoriteit Persoonsgegevens?” style=”rounded” el_id=”1496389349914-73e0b214-893a”]

Een datalek hoeft alleen te worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens als de datalek leidt tot een aanzienlijke kans op ernstige nadelige gevolgen of ernstige gevolgen heeft voor de bescherming van persoonsgegevens. U moet zelf vaststellen of hieraan is voldaan. Om te kunnen vaststellen of het datalek moet worden gemeld, staan hier een aantal handreikingen:

  • Is er sprake van bijzondere persoonsgegevens of van persoonsgegevens die anderszins van gevoelige aard zijn, zoals:
  • Gegevens over iemands godsdienst of levensovertuiging, ras, gezondheid, seksuele leven, etc;
  • Gegevens over de financiële of economische situatie van de betrokkene;
  • Gebruikersnamen, wachtwoorden en andere inloggegevens;
  • Gegevens die kunnen worden misbruikt voor (identiteits)fraude;
  • Is de omvang van het datalek groot?
  • Is er sprake van een kwetsbare groep personen?

Komt u op basis hiervan tot de conclusie dat er een aanzienlijke kans op ernstige nadelige gevolgen aanwezig is voor de Betrokkene, dan moet u melding maken van het datalek.

Lees hier meer over de meldplicht datalekken.

[/vc_toggle][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1496412962954{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Meer lezen over Privacyrecht?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23b90023″ google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_custom_heading text=”Lees gerust al onze artikelen door over privacyrecht en andere relevante rechtsgebieden.” font_container=”tag:h4|text_align:center|color:%23000000″ google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_separator][vc_empty_space][vc_masonry_grid post_type=”post” max_items=”10″ item=”2814″ grid_id=”vc_gid:1513933121785-7479ad66-a8db-3″ taxonomies=”48″][st_button size=”large” icon=”fa fa-wpforms” link_label=”Lees meer” link_url=”url:http%3A%2F%2Fwww.heijinkenmeure.nl%2Fkennispagina%2F||target:%20_blank|”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]