Wanbetalers: tijd voor een incassobrief

[vc_row el_class=”.artikel”][vc_column][vc_column_text]Een incassobrief zet u in wanneer u te maken heeft met wanbetalers. Zo’n brief kent allerlei benamingen, zoals sommatie, aanmaning of ingebrekestelling. In feite is het een benaming voor hetzelfde: een verzoek om (alsnog) binnen een redelijke termijn te betalen. Wij leggen u uit welke informatie uw incassobrief moet bevatten en geven een voorbeeldbrief incasso.

 

Incassobeleid

Waar moet uw incassobeleid aan voldoen? Sinds de Wet incassokosten is de inhoud en de te stellen termijn aan banden gelegd. Als niet wordt voldaan aan die voorwaarden mogen bovendien ook geen incassokosten worden doorberekend aan particulieren (consumenten). Een van de belangrijkste voorwaarden is dat een consument tenminste 14 dagen de gelegenheid moet krijgen om alsnog en kosteloos te voldoen aan een betalingsverzoek. Pas daarna mogen incassokosten worden doorberekend.

 

Start 14 dagen-termijn na incassobrief

Let op! De Hoge Raad heeft bepaald dat de 14 dagen-termijn begint te lopen op de dag nadat de 14 dagenbrief door uw debiteur is ontvangen. Wordt de 14 dagenbrief per gewone post verstuurd, dan kan er in beginsel worden vanuit gegaan dat de brief op de tweede dag na verzending, door uw debiteur is ontvangen.

 

Als u de brief per aangetekende post stuurt, is er meer zekerheid dat de brief door uw debiteur is ontvangen. Tip: nog beter is het om een brief te versturen in combinatie met een kopie per email, of om de brief zowel aangetekend als per gewone (schriftelijke) post te versturen. Notoire wanbetalers hebben nogal eens de neiging om aangetekende post te weigeren. Weet u niet hoe u een incassobrief opstelt?

Bekijk hier een voorbeeldbrief incasso

 

Staffel incassokosten

Een andere voorwaarde bij particuliere debiteuren is dat bij meerdere openstaande facturen slechts één aanmaning wordt gestuurd. In dat geval dienen de incassokosten te worden berekend over het totaalbedrag en niet per factuur. Daarmee wordt voorkomen dat bij iedere factuur opnieuw de wettelijke staffel voor incassokosten wordt toegepast. Anders zou bij iedere factuur het hoogste tarief in de staffel worden toegepast.

 

Het belang van een incassobrief

Een incassobrief is dus belangrijk. Als de brief niet goed is, worden kosten niet vergoed. Voordat u uw vordering op de debiteur uit handen geeft is verzenden van een incassobrief dus zinvol. De verschuldigdheid van incassokosten is daarmee al een gegeven. Wel kunt u uiteraard al rente in rekening brengen. De wettelijke consumentenrente is laag. In uw algemene voorwaarden kunt u een contractuele rente overeenkomen. En waarom zou u dat niet doen? Als een debiteur moet lenen bij een bank betaalt immers hij ook een kredietrente.

 

Zoekt u professionele ondersteuning voor uw incassobrief?

Dan bent u aan het juiste adres bij Heijink & Meure advocaten. Met ons incassoportaal maken we het onze cliëntèle zo gemakkelijk mogelijk. U kunt uw vorderingen aanbrengen via ons incassoportaal en wij nemen het werk verder uit handen. U kunt onze verrichtingen verder volgen via het incassoportaal.

Heeft u vragen over uw debiteurenbeleid, ons incassoportaal, of wilt u kennis maken, neem dan contact op.

 

Download hier een voorbeeldbrief incasso[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]